Veelgestelde vragen

De meest gestelde vragen over Chemie in Onderzoek

Wat is 'Chemie in Onderzoek'?
‘Chemie in Onderzoek’ is de nieuwste methode scheikunde voor de onder- en bovenbouw van het havo en vwo. De methode sluit volledig aan op het nieuwe examenprogramma en de aanbevelingen van de commissie van Koten. De concept-contextbenadering, het molecuulconcept en het micro-macroconcept vormen de grondslagen van de methode.

Voor welke niveaus en leerjaren is de methode beschikbaar?
‘Chemie in Onderzoek’ is beschikbaar voor de boven- en onderbouw van het havo en vwo. Voor de onderbouw is er een havo-vwo arrangement. Voor de bovenbouw zijn er aparte arrangementen voor het havo en het vwo. Bij het vwo is er extra aandacht voor analysetechnieken, waaronder chromatografie, AS, MS, IR en titreren.

Welke onderwerpen worden in de onderbouw behandeld?
De onderbouwmethode bestaat uit zes modules. Omdat de leerlingen al halverwege een voorlopige profielkeuze moeten maken, is er gekozen voor een opzet waarbij belangrijke onderwerpen als deeltjestheorie, formules en reactievergelijkingen dan ook halverwege het schooljaar aan de orde kunnen komen. Daarnaast zijn er vele extra onderwerpen, die de leerlingen een beter inzicht verschaffen in de scheikunde, zoals de octetregel, ionisatie-energie, elementenanalyse en oxidatiegetal.

1 Safety first! Veiligheid en stofeigenschappen
2 Wie zoet is krijgt lekkers Scheidingsmethoden en reagentia
3 Wie het kleine niet eert… Deeltjestheorie, formules en reactievergelijkingen
4 Waar rook is, is vuur! Verbrandingsreacties en reactiesnelheid
5 Duur of duurzaam? Fossiele brandstoffen, koolstofchemie en duurzaamheid
6 Food, Health and Lifestyle Voeding, schoonmaakmiddelen en metalen

Welke onderwerpen worden in de bovenbouw behandeld?
De bovenbouweditie van ‘Chemie in Onderzoek’ is opgebouwd uit acht modules, een herhalingsmodule over de onderbouwstof, een examentrainer en een bijlage over onderzoeksvaardigheden.

Module Onderwerpen
Herhaling onderbouwstof Scheiden, formules, reacties, rekenen
Het geheim van het atoom Atoomtheorie, atoom/ion binding, zouten
Superslurpers! Polaire binding en polaire/apolaire stoffen
Wat bak jij er van? Chemische berekeningen
Groene Chemie Energie, evenwichten, atoomeconomie, milieu
Gebufferd papier Zuurbase, pH, rekenen aan pH en evenwichten
Survival in de Afrikaanse Bush Reductoren en oxidatoren
Chemie voor het leven Organische chemie
Analysetechnieken Chromatografie, AS, MS, IR en titreren
Examentraining Herhaling alle modules
Bijlage Algemene vaardigheden Onderzoeksvaardigheden en veiligheid

Wat is Learnbeat?
Learnbeat is de digitale leeromgeving waarmee leerlingen op interactieve wijze aan theorie en opgaven kunnen werken. Docenten hebben altijd inzicht in de voortgang en resultaten en kunnen eenvoudig zelf bronnen en opgaven toevoegen. Ook biedt Learnbeat uitgebreide mogelijkheden voor gepersonaliseerd leren, zodat scholen naar eigen wens vorm kunnen geven aan leren-op-maat. Lees meer over Learnbeat op learnbeat.nl.

Wat zijn de mogelijkheden van de digitale leeromgeving?
Met ‘Chemie in Onderzoek’ kunt u de volledig digitaal werken met de methode. Leerlingen kunnen alle theorie terugvinden op de digitale leeromgeving en ze maken alle opgaven digitaal. Als docent kun u precies volgen wat de voortgang van de leerlingen is, beoordelen welke thema’s moeilijk worden gevonden en extra materiaal klaarzetten. Ook kunt u de opbouw van de methode aanpassen of eigen materiaal toevoegen. Tot slot bevat de leeromgeving uitgebreide mogelijkheden voor gepersonaliseerd leren. 

Wat zijn de technische eisen van de digitale methode?
U kunt digitaal werken met ‘Chemie in Onderzoek’ op pc’s, Macbooks, Chromebooks, iPads, Android-tablets en Windows-tablets. De enige voorwaarde is een moderne internetbrowser, zoals Chrome, Safari, Internet Explorer 10+ of Firefox, en een werkende internetverbinding. 

Is 'Chemie in Onderzoek' ook op papier beschikbaar?
Ja, u kunt ook werken met een boek, al dan niet in combinatie met de digitale leeromgeving. U kunt de combinatie maken die past bij uw voorkeur en de technische mogelijkheden bij u op school. Het boek is compact en kleurrijk opgemaakt en er zijn digitale bestanden beschikbaar met de modelantwoorden, om uit te printen of te plaatsen op een leeromgeving.

Hoe kan ik bestellen of meer informatie ontvangen?
We vertellen u graag meer over de methode. Via het contactformulier kunt u proefmateriaal aanvragen. Ook komen we graag vrijblijvend bij u langs op school om u alles over de methode te vertellen en voor een uitgebreide demonstratie van de digitale mogelijkheden. Bestellen van de methode gaat op de vertrouwde manier, direct of via de schoolboekhandel, zoals Iddink en Van Dijk. Voor vragen over het bestelproces kunt u contact opnemen via het contactformulier
Kan ik een productdemonstratie op school krijgen?
We komen graag volledig vrijblijvend bij u langs op school om u alles over de methode te vertellen. Ook geven we dan een uitgebreide demonstratie van de digitale mogelijkheden van de methode. Laat uw gegevens achter op het contactformulier en we nemen direct contact op!